Písecký "Lev" má konečně své desky / Der Piseker "Löwe" hat schon seine Inschritfttafel

Dne 8.11.2016 došlo konečně k okamžiku, kdy se na písecký pomník padlým u Melegnana (a Solferina) vrátily původní dvojjazyčné texty v podobě, jak byly provedeny v době vzniku pomníku roku 1861. (Blíže k okolnostem samotné obnovy pomníku  - viz článek Rehabilitace píseckého "Melegnanského pomníku" v roce 2016  uveřejněný dne 7.7.2016 na tomto webu).

Původní desky se bohužel již do dnešních dob nezachovaly a tak byly provedeny repliky  textů dle dochovaných fotografií a historických zpráv. Desky zhotovila na objednávku města Písku kamenická firma pana Zikudy z Křenovic.

Tak snad již  "staroušci v nebeských kasárnách" mohou mít konečně klid  a mohou se opět nadmout patřičnou pýchou, že v královském městě Písku byl jejich pomníku navrácen zpět jeho původní  historický duch.

Der Piseker "Löwe" - das Denkmal der gefallenen aus dem k.k.Linien-Infanterie-Regiment Nr.11 in dem blutigen Gefechte bei Melegnano und in der Schlacht bei Solferino im J. 1859, das im J. 1861 im Písek durch diesen Regiment erbaut wurde, bekommt endlich seine Inschrifttafel mit den historichen Texten im tschechische und deutsche Sprache, die nach der Enstehung der Republik enfernt wurden.  Die neue Tafel erzeugt für die Stadt Pisek  die Steinmetzerei  Herrn Zikuda aus Křenovice ( nähe zu der Erneuerung in dem Artikel "Die Rehabilitierung des Melegnano -Denkmals im Pisek im.J.2016" auf dieser Webseite).

PhDr. Martin Zeman